STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@kosorokgartner.si ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Gregor Košorok / 031 337 503
Brigita Babnik / 041 283 453
Jernej Gartner / 041 834 696

Najlepša hvala!
 

51 Parmova ulica
Ljubljana, 1000

003861236377

BIM Projektiranje stanovanjskih hiš, večjih in manjših, javnih in privatnih objektov, notranje opreme stanovanj in poslovnih prostorov. Svetujemo in izdelamo projekte energetskih sanacij in prenov manjših in večjih objektov.

KGA_HisaMulej_NASLOVNA_03.jpg

Hiša Kamnitnik

pasivna, lesena, pritlična, enodružinska hiša v Škofji Loki
••• hiša je v fazi izvedbe •••

Otroci so odšli od doma, prihajajo vnuki, čas je za novo hišo!

Tako bi lahko malce hudomušno začeli zgodbo o hiši na Kamnitniku v Škofji Loki. Pri naročilu za enostanovanjsko hišo Kamnitnik smo bili postavljeni pred izziv kako zasnovati hišo, ki bi bila istočasno tako majhna kot velika. Majhna, ker je namenjena samo dvema osebama, ki si ne želita praznih prostorov in neprestanega čiščenja. Velika, ker se pogosto zbere širša družina z otroki in vnuki, katerim skupaj preživeti čas veliko pomeni. Predvideli smo tudi možnost, da hiša nekoč v prihodnosti, lahko z minimalnimi prilagoditvami, sprejme mlado družino z otroki. 

Izvedeno stanje - zaključna dela.

Izvedeno stanje - zaključna dela.


UMESTITEV V PROSTOR

Parcela za gradnjo se nahaja znotraj komunalno urejenega območja na Kamnitniku v Škofji Loki. Za območje je bil izdelan lokacijski načrt, ki zelo natančno definira robne pogoje gradnje. Parcela se nahaja ob glavni dovozni poti. Skladno z lokacijskim načrtom je na parceli predvidena gradnja samostojne hiše, ki se z eno stranico garaže dotika garaže sosednjega objekta. V naravi parcela predstavlja neporaščen, rahlo nagnjen teren, ki se spušča od SZ proti JV. Maksimalna višinska razlika med skrajnima točkama na parceli znaša 180cm. Teren na parceli bo potrebno pred začetkom gradnje delno nasuti, delno pa se ga bo uredilo z armirano betonskim zidom in utrjenimi brežinami. Večji del okoliških parcel še ni pozidan.

Dovoz do objekta kakor tudi vsi komunalni in energetski priključki se nahajajo na severni strani parcele. Na zahodni stranici se nahaja garaža z zunanjo lopo za vrtno orodje in shranjevanje koles. Pod lopo je predvidena še izvedba hladne kleti za shranjevanje ozimnice. V jugovzhodnem kotu parcele je predvidena postavitev pokrite pergole. Lokacija pergole ni naključna. Na eni strani pergola preprečuje neposredne poglede z ulice v bivalne prostore, na drugi strani pa se ravno izpod pergole odpirajo najlepši pogledi na zeleni del parcele ter bližnjo in daljno okolico. Ozelenjen bivalni del parcele se tako razteza na južni strani objekta med pergolo in zunanjo shrambo.     

Umestitev na parcelo


PROGRAMSKA ZASNOVA

Na željo investitorja je hiša organizirana v eni etaži. V pritličju se tako nahaja prostorna vhodna veža, ki vhod vizualno povezuje z bivalnim vrtom na južni strani. Desno od vhoda je umeščena soba za goste, največkrat bodo tu vnuki in vnukinje, ki bodo pri dedku in babici preživeli kakšen konec tedna. Poleg se nahaja še wc za obiskovalce in tehnični prostor. Levo od veže se nahaja prostorna spalnica z garderobo in kopalnico. Posebnost kopalnice sta dve strešni okni, ki v prostoru ustvarjata edinstven efekt zenitalne svetlobe, istočasno pa prav zaradi svoje pozicije, preprečujeta nezaželene poglede v notranjost.  Osrednji del hiše predstavlja enovit dvovišinski bivalni prostor, ki ga sestavljajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba.

Prostor se preko obsežnih steklenih površin odpira proti bivalnemu vrtu na južni in deloma vzhodni strani objekta. Poleg velike jedilne mize in udobne sedežne garniture, ki omogočata druženje celotne širše družine, je v središče tega dela hiše postavljen kamin, ki s tem postane srce celotnega objekta. V nadstropju sta predvideni še dve sobi, ki se ju bo v začetku uporabljalo kot dodatno garderobno sobo oz. dodatni odlagalni prostor, kasneje pa ju je možno spremeniti v dve otroški sobi. Dostop do sob v nadstropju je mogoč preko enoramnih stopnic, ki se nahajajo v vhodni veži.


NAČIN GRADNJE

Hiša bo zgrajena po sistemu prefabricirane lesene montažne gradnje in sicer na način, ki zagotavlja izvedbo pasivnega objekta. Takšen način gradnje zagotavlja investitorju maksimalno udobje ob izredno kratkem času montaže, to pa je natančno to, kar si investitor v tem trenutku želi. Na izvedeno temeljno ploščo se bo tako v obdobju 1 tedna postavilo montažni objekt, v nadaljnjih treh mesecih pa bo objekt že pripravljen za vselitev. Konstrukcijsko objekt ni zahteven, kljub temu, da se na južni strani nahaja odprt dvovišinski bivalni prostor.

Kompletno stavbno pohištvo bo izvedeno v sistemu les/alu, s troslojno zasteklitvijo. Večji del objekta bo zaključen s tankoslojnim ometom svetlo sive barve, posamezni poudarki ob oknih in pergola pa bodo obloženi z vlaknocementnimi ploščami, nekoliko temnejše, tople sive barve. Streho objekta tvori klasična dvokapnica, krita z ravnim opečnim strešnikom sive barve.


NOTRANJA OPREMA

Notranja oprema hiše Mulej v fazi idejne zasnove še ni bila izdelana. Prikazani elementi so shematski, v prostor so postavljeni na točne, predvidene pozicije, tako da si stranka lahko ustvari dober občutek prostora. Dimenzije vseh ključnih elementov (kuhinja, kavč, jedilna miza,..) so nadstandardne, kar omogoča širok razpon izbire in oblikovanja posameznih kosov pohištva in opreme. Notranji prostori so svetli, visoki, občutek topline pa se ustvari z uporabo toplih naravnih materialov. Predviden je lesen hrastov parket, kamnita obloga kamina je usklajena s pultom kuhinjskega otoka in drugimi kamnitimi detajli, dodatno toplino in občutek udobja pa bivalnemu prostoru daje tudi lesen strop.


ENERGETSKA ZASNOVA IN INŠTALACIJE

Za ogrevanje objekta in pripravo tople sanitarne vode je predvidena izvedba toplotne črpalke tipa zrak-voda. Celoten objekt bo ogrevan preko sistema talnega gretja in prezračevan s centralnim sistemom prezračevanja z rekuperacijo. V poletnem času bo s pomočjo strešnega okna nad bivalnim delom omogočeno tudi naravno nočno hlajenje objekta s konvekcijo. Tako ustvarjeni naravni vlek, bo ponoči izsesal topel zrak, ki se bo preko dneva lahko nabral na vrhu dvovišinskega prostora. Vsa voda iz strešin se bo zbirala v zunanjem podzemnem zbiralniku. Uporabljalo se jo bo za splakovanje stranišč, pralni stroj in kot zunanjo vodo za zalivanje vrta.

Veseli smo, da nam je uspelo zasnovati simpatično hiško, ki s preprostimi rešitvami daje bivanju novo dimenzijo. Prepričani smo, da bo s svojo prisotnostjo osrečevala tako svoje stanovalce, kot, upamo si trditi, tudi mnoge obiskovalce in mimoidoče.

•••